Субота, 04.05.2024, 03:55
Вітаю Вас Гість | RSS

КУ "Попаснянський ліцей №20"

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Жовтень » 19 » Зустріч юних науковців
12:57
Зустріч юних науковців

Зустріч юних науковців

17 листопада 2016 року відбулося установче заняття для керівників та слухачів секцій Попаснянської районної філії ЛОМАНУМ. У приміщенні Попаснянської гімназії № 20 зустрілися манівці ГБГ, ЗБГ та  гімназії № 20.

На засіданні була присутня в.о. директора КУ “Попаснянський районний методичний центр” Лагутіна О.О., яка ознайомила присутніх з термінами проведення І етапу конкурсу – захисту науково – дослідницьких робіт та завданнями на цей період.

Керівник філії Куцевалова В.І. доповіла про підсумки участі філії у ХХІІ конкурсі – захисті науково – дослідницьких робіт учнів – членів МАН, у різних конкурсах манівського напряму та звернула увагу на  вимоги до написання та оформлення учнівських робіт. Спільно були обговорені теми за секціями, надані рекомендації щодо їх коригування та надані координати керівників секцій КЗ “ЛОМАНУМ” для консультацій щодо правильного формулювання тем робіт.

Діти, які відвідали манівські табори влітку, поділилися своїми враженнями з присутніми.  Кирилова Валерія (секція “Українська література” гімназія № 20) та Старовойтова Ольга (секція “Зарубіжна література” ГБГ) розповіли про поїздку до табору у Володарці. Особливо цікавою була розповідь Рубаненко Маргарити (секція “Мистецтвознавство” гімназія № 20), яка представляла ЛОМАНУМ у місті Ужгород у Всеукраїнській літній школі з мистецтвознавства.

На згадку про цікавий та корисний захід були зроблені загальні світлини.

В.І. Куцевалова,

керівник Попаснянської районної філії ЛОМАНУМ

Дивитись більше фото за посиланням:

https://yadi.sk/d/VbDd3mTXx8CwF

Літній табір у Володарці

13 червня «Володарська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступені» гостинно зустріла юних науковців з різних куточків України. До них приєдналися й обдаровані діти Попаснянського району. 210 талановитих, творчих, розумних, креативних хлопців та дівчат – переможців та призерів предметних олімпіад, конкурсу-захисту МАН – стали учасниками профільних навчально-тренувальних змін для обдарованої учнівської молоді.
Знайомство з табором пройшло в цікавій ігровій формі – тематичного квесту, який допоміг всім згуртуватися та подружитися. Наступного дня на нас чекав«Психологічний марафон», на якому досвідчені   науковці допомагали дітям пізнати себе  за допомогою психології.Цікавим для дітей був  День патріота.девізом якого стали поетичні рядки із глибоким змістом: «Ми всі одна сім’я, єдина ми родина! У кожнім слові «Я»,  а разом – Україна». Лекційні заняття чергувались із майстер-класами з хореографії, плетіння коси та петриківського розпису. 

Цікавою та пізнавальною для всіх учасників оздоровчого табору стала гра-квест «сім див України», де ми демонстрували свої таланти, змагаючись у вокальній майстерності, виконання українських народних пісень. Яскравим і видовищним стало завершення квесту – трафаретний розпис рушників, що символізує дружбу та єдність дітей України.

Юні науковці побували на лекційних заняттях, а також попрацювали в творчих лабораторіях, підготували  разом з досвідченими науковцями презентації міні-досліджень.1 зміна була фізико-математичною, професорами університетів Київщини було проведено цікаві лекції  . 2 зміна була присвячена філології та природничим наукам. Проведені лекції з біології, хімії,екології,літературознавства та історії. 3 літня профільна зміна особлива - це мовний табір з вивченням та поглибленням знань з англійської мови. Для нас було проведено дві науково-практичних конференції, учасниками яких стали діти Попаснянщини: Кирилова Валерія, Рубаненко Маргарита та Філіпченко Каріми – учениці 10 класу Попаснянскьої гімназії №20, Хрєнов Дмитро – учень 10 класу Гірської багатопрофільної гімназії, та Губар Сергій – учень Мирнодолинської ЗОШ.

Незабутнє враження справили екскурсієї в дендропарк «Софіївка» в м.Умань та ландшафтний парк у Буках. Діти отримали незабутні враження від побаченого.

Церемонія «Оскороносна Володарка» - це свято інтелекту та творчості, на якій відначають найактивніших учасників, яке дозволило нам відчути себе справжніми зірками. Отримавши завлужену нагороду – статуетку «Оскар», щасливі номінанти, під оплески крокували сходами, устеленими червоною доріжкою. За неперевершену акторську майстерність оскари отримали Кирилова Валерія, за роль чутливої і ніжної Джульєтти, Філіпчекно Каріма, за талановито зіграну злодійку Боні Паркер. Своїми хореографічними здібностями всіх підкорила - Шмід Ірина, також за активну участь в житті табору оскарами нагороджені: Хрєнов Дмитро, Рубаненко Маргарита та Губар Сергій .

Кульмінацією свята стала вечірка-прощання «Ватра дружби» на костровому майданчику табору та цікавий флешмоб «Ми любимо МАН».  Приємні спогади про літній табір на базі комунального закладу «володарська загальноосвітня школа-інтернат  І-ІІІ ступенів» та час, проведений у колі друзів і вожатих, надовго залишаться в моїй пам’яті.

Кирилова Валерія,

 дійсний член МАН, 

секція "Українська література"

https://yadi.sk/i/gi9DReDRx8Koi

Літня школа з мистецтвознавства

        Цього року заняття у Всеукраїнській МАНівській літній школі з мистецтвознавства відбувалися у місті Ужгород. Туди було запрошено 13 учнів з різних областей України. Мені пощастило увійти до їх числа та представляти Луганські обласну малу академію наук учнівської молоді, а саме Попаснянську районну філію.

        Юні мистецтвознавці приїхали вивчати Закарпатську школу живопису, оскільки вона найяскравіше показує одночасно історію, колорит і мистецтво цього регіону. А вивчення школи живопису почалося зі знайомства з її засновниками: Адальбертом Ерделі та Йосипом Бокшаєм. Певну інформацію про них та заснування й розвиток школи нам ще у перший день повідомив Іван Іванович Небесник, ректор Закарпатської академії мистецтв, який продовжив свою лекцію у четвер.

       Також у нас були лекції за темами «Живопис Закарпаття», «Особливості Закарпатської народної вишивки та писанкарства», «Проблеми і перспективи Закарпатської школи живопису» і «Сучасне мистецтво».

        До речі, нам пощастило ознайомитись з умовами вступу та навчання у Закарпатській академії мистецтв, в якій місцеві викладачі провели для нас невелику екскурсію  та коротко розповіли про зміст навчання на першому курсі, демонструючи роботи студентів. А Роман Іванович Пилип, який був одним з цих викладачів, потім приходив до нас із лекцією та проводив практичне заняття з іконопису, під час якого ми малювали Ісуса Христа. Насправді, ніхто і здогадатися не міг, що темою практичного заняття буде сакральне мистецтво, і ми спочатку вважали, що викладач пожартував. Усі були приголомшені, але результат перевищив очікування.

      У літній школі для нас було організовано велику кількість екскурсій. Найпершою була екскурсія по місту Ужгород. Ми ознайомилися з визначними місцями, пов’язаними з історією та архітектурою міста. Взагалі, Ужгород відрізняється від інших міст. По-перше, він менший за розміром, ніж інші обласні центри, там затишно і спокійно. По-друге, місто знаходиться майже на кордоні зі Словаччиною, і тому там мешкають представники багатьох національностей, які давно змішалися між собою, і це створює особливу атмосферу. Взагалі, мені місто запам’яталося смачною кавою, річкою Уж, від назви якої походить назва цього міста, та унікальним міським життям Ужгорода, яке призупиняється о 22 годині вечора.

        Наступною була екскурсія  до художнього музею Й.Бокшая, де ми побачили багато картин, робіт самого Бокшая, Ерделі та інших талановитих художників. У музеї були й роботи закордонних митців, та навіть картини Айвазовського, Шишкіна, цікаві малюнки Шевченка. Ще ми побували у мистецькому центрі «Галерея ІЛЬКО», де проходила виставка фоторобіт угорського фотокореспондента під назвою «Будні». Фото, представлені на виставці, було відзнято у період між 1989 та 2008 роками. Ми вперше побували на заході європейського рівня. Це неможливо відчути і у повній мірі зрозуміти, не побувавши там і не відвідавши тих місць. Також ми були у музеї народної архітектури та побуту під відкритим небом. Там ми побачили хатинки, ніби з давнини. Добре, коли люди бережуть свою культурну спадщину та  пам’ятають історію. Там ми потрапили на невелику виставку сучасного українського одягу.

     Звісно, Закарпаття неможливо уявити без замків. Ми відвідали чотири з них: Ужгородський, Мукачівський (Паланок), Чинадіївський (Сент-Міклош), і Невицький. Екскурсії до замків були цікавими та сповненими несподіванок. На одній з екскурсій мені випала можливість зіграти на роялях XVIII і XIX сторіччя із позолоченими струнами. Це підняло мені настрій на весь день і подарувало незабутні спогади.

       Кожен із замків мав щось особливе, а екскурсію по Невицькому, найбільш зруйнованому, проводив історик Олександр Дзембас, який брав участь у розкопках цього замку. Від нього ми дізналися, що замки поділяють за ступенем реставрації, і найбільш цінними є ті, що збереглися наближеними до оригіналу та не зазнали багато змін. Саме Невицький замок сподобався мені найбільше. В Ужгородському замку мене вразив колодязь, з висоти замку «Паланок» відкрився краєвид, від якого перехоплювало дух, а у замку «Сент-Міклош» під час екскурсії ми проходили між стінами, де колись  чергували вартові зі зброєю.

      Окрім екскурсій і лекцій у програмі також були майстер-класи та практичні заняття. Ми  розучували закарпатські пісні, які заспівали на урочистому закритті зміни. Було проведено кілька майстер-класів: танцювальний майстер-клас, майстер-класи з орігамі та ліплення з глини. За збігом обставин я побувала лише на першому майстер-класі, але не пожалкувала про це. Ми навчились танцювати справжній закарпатський танок і також виступили з ним на закритті зміни у літній школі.

     Зауважу, що нам також виділили час для роботи з психологом, де ми познайомились з цікавими іграми, які нас згуртували.

      В останній день до самого вручення свідоцтв про навчання у цій школі я не могла повірити, що все це закінчилось. Дуже багато подій відбувалося впродовж кожного дня, і з такою насиченою програмою ми не встигали помічати, як швидко минає час. Навіть в останній день в нас була екскурсія. На закритті ми показали, чого навчилися на практичному занятті зі співу й майстер-класу з танців. Також я розповіла вірш про Україну, який ще давно вивчила напам’ять, що теж додало особливої атмосфери святу. На початку і у кінці заходу ми співали місцевий гімн МАНу.

     Я зрозуміла, що ми дуже багато чого встигли за цей тиждень. Особисто я отримала нові знання та знайшла нових друзів.

Рубаненко Маргарита,

 секція Мистецтвознавство

https://yadi.sk/i/ajQez1N8x8gMT

Переглядів: 444 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz